Una vintena de propostes audiovisuals omplen el segon Festival de Cinema Castells

Una vintena de propostes audiovisuals omplen el segon Festival de Cinema Castells

21/09/2022 | CineClub Vilafranca

La presentació ha tingut lloc aquest migdia a la sala Zazie amb la presència de l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, del regidor de Cultura, Ricard Rafecas, del director de la Revista Castells, Santi Terraza, i del president de Cine Club Vilafranca, Jaume Felipe.

Ricard Rafecas ha remarcat l’arrelament del fet casteller i del cinema a Vilafranca. “Una activitat que combini dels dos vessants és molt apropiat que se celebri a la ciutat, ja que pot acollir aficionats al món casteller d’arreu del país, amants de la cultura popular i del món audiovisual. La voluntat és que el festival es quedi a Vilafranca”, ha afirmat.

Per la seva banda, Santi Terraza ha explicat que el FCC aterra a Vilafranca, després d’haver celebrat la primera edició l’any passat a Terrassa i ho fa amb un programa de tres dies adreçat a un ampli segment de públic i amb quatre seccions: Oficial Documentals, Oficial Promocionals, Temps Passat i Immaterials. La primera projecta sis produccions, entre les quals l’estrena de La represa, dirigit per Jordi Escofet i produït per Punt TV. També inclou dues de les obres premiades en la primera edició del festival: Tocant el cel, de Toni Comas (2019), Premi a la Millor Pel·lícula del FCC 2021, i Concurs 1970: el desafiament Nens - Vella, de Maria Roig (2020), Premi Especial del Jurat del FCC 2021.

A més, aquesta secció Oficial Documentals programa altres peces sobre els Castellers de Vilafranca i els Xicots de Vilafranca, respectivament: Verd sobre blau, de Pep Puig (2011), Societat anònima, de Ramon Tort i Raimon Benach (2019). I també projectarà un reportatge que TV3 va fer, ara fa 30 anys, amb motiu del Concurs de Castells del 1992 i que va titular Els castells del segle.

Un altre documental que es passarà al FCC és Mig segle de faixa blava, de Carol Ayala i Cristina Garduño, sobre els Falcons de Vilanova. Aquesta peça està inclosa en la secció Immaterials, que programa audiovisuals d’altres elements de la cultura popular. La secció Temps passats projectarà dues sessions: d’una banda, imatges dels anys 20 i 30 del fons de la Universitat Rovira i Virgili, recuperat recentment, i d’una altra, la pel·lícula, Fiesta Mayor, de Manuel Esteba, que narra la història d’un enxaneta vilafranquí del 1966.

Per últim, la secció Oficial Promocionals, que selecciona clips de colles castelleres presentarà una quinzena de produccions recents. Aquesta és l’única secció amb caràcter competitiu en l’edició d’enguany, ja que l’altra Oficial (la de Documentals) ho és cada dos anys.

El festival serà escenari de tres presentacions de projectes audiovisuals en marxa: Castells i Patrimoni de la Humanitat: l’abans i després de Nairobi, a càrrec de Duart van Sintemaartensdi; Dones castelleres, d’Aina Mallol i Maria Roig; i Cuando se giran las sombras, de Carmen Ávalos.

Per part del Cine Club Vilafranca, Jaume Felipe es mostrava satisfet de poder “col·laborar amb esdeveniments com el FCC i que el cinema amb temàtica castellera pugui tenir cabuda a les sales de cinema de Vilafranca i que el públic el pugui conèixer”.

Per cloure, l’alcalde Pere Regull ha posat èmfasi en el caràcter únic del fet casteller. “Al segle XXI, que s’ajuntin 500 persones de totes les edats per un objectiu comú i altruista és una cosa inaudita. Això s’ha de plasmar al món del cinema”, ha dit l’alcalde, que ha recordat que els Castellers de Vilafranca van ser pioners als anys 90 a l’hora de fer vídeos promocionals de cara al Concurs de Castells de Tarragona.

“No s’entén que el món casteller, amb la seva plasticitat i les passions que aixeca, no tingui la plasmació en els mitjans audiovisuals que mereix”, ha conclòs l’alcalde.