Vilafranca acollirà la XIX trobada de cineclubs de Catalunya l’1 i 2 de juny

Vilafranca acollirà la XIX trobada de cineclubs de Catalunya l’1 i 2 de juny

22/05/2024 | CineClub Vilafranca

Els pròxims 1 i 2 de juny Vilafranca del Penedès acollirà la XIX trobada de cineclubs dels països catalans, un esdeveniment anual que se celebra cada any en una ciutat diferent del territori. És la segona vegada que Vilafranca acull aquesta trobada, ja que el 2009 va ser la ciutat amfitriona de la IV trobada.

La trobada, coorganitzada entre la Federació Catalana de Cineclubs i Cineclub Vilafranca, és una cita imprescindible per al moviment cineclubista dels territoris de llengua catalana, que aplega ja a més de 60 entitats. Fins al moment, han confirmat assistència 28 cineclubs i més de 60 persones.

La trobada s'inicia amb un esmorzar de benvinguda al vestíbul del Kubrick Cinema, on a partir de les 11 hores del matí se celebrarà l’assemblea anual de la Federació Catalana de Cineclubs, que els cineclubs poden seguir tant de manera presencial com de manera online, ja que s’emet per streaming per tal d’arribar als cineclubs més llunyans, com els dels Casals catalans de Quito i Ciutat de Mèxic.

Seguidament, a Cal Figarot, es farà el dinar de germanor entre tots els assistents i on la sòcia de Cineclub Vilafranca Teresa Sala serà nomenada sòcia d’honor de la Federació Catalana de Cineclubs. Sala va formar part de la junta del cineclub entre 2013 i 2019 i actualment és una de les voluntàries més actives amb les que compta l’entitat.

Després del dinar, a les 18h i a la Sala Zazie-Casal, es durà a terme una activitat formativa amb el professor Ramon López de Mántaras, que oferirà una conferència sobre creació artística i intel·ligència artificial. Mántaras és professor investigador del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i director de l’Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA), màster en Enginyeria Informàtica per la Universitat de Califòrnia a Berkeley, doctor en Física (Control Automàtic) i en Enginyeria Informàtica per la Universitat Politècnica de Barcelona. A la conferència, que serà oberta a tot el públic, es parlarà de les diferències entre la intel·ligència artificial (IA) i la intel·ligència humana destacant la manca de sentit comú en les actuals IA, la qual cosa limita la seva comprensió del món i del llenguatge. Es parlarà sobre els actuals perills de la IA, com la manca d’ètica en el seu disseny i el seu potencial per desinformar.

I per continuar debatent sobre ciència, intel·ligència artificial i cinema, a les 20h del vespre, al Kubrick Cinema, es projectarà Matrix, de Lilly i Lana Wachowski, que enguany celebra el seu 25è aniversari. La projecció serà oberta a tot el públic.

Les jornades conclouran diumenge al matí amb una visita guiada a càrrec de l’historiador Daniel Sancho París pel centre històric de la ciutat, per a tots aquells cineclubistes que pernoctin a Vilafranca.

Aquesta trobada és organitzada pel Cineclub Vilafranca i per la Federació Catalana de Cineclubs, amb el suport del Departament de Cultura i la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural i l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès.